Teknoloji

İnsan Görünümlü İlk Robot Tam 250 Yıl Önce Geliştirildi: Zamanının Çok İlerisinde Olan “Yazar” ile Tanışın!

Evet, ilk bakışta yazı yazan bir oyuncak bebeğe benziyor. O zamanlarda Teknolojiyle birlikte bunun gerçeğe dönüştüğünü düşünebilirsiniz;Çünkü zamanının çok ötesinde gelişen bu robot, günümüz teknolojisinin kapısını aralayacak türden.

Birazdan göreceğiniz gibi dünyanın “insan benzeri ilk robotu”, şu anda karşınızdakinden çok uzak bir profile sahip. O komutasız Yazabilen bir çocuk figürüydü. Üstelik bu, bahsettiğimiz yıllar için olağanüstü bir şeydi.

Çoğu insan hâlâ “robot” kelimesinin yeni olduğunu düşünüyor.

Robotlar sandığımızdan daha eski bir teknoloji 1773 yılında üretilen “Drawing Boy Automata” adlı robot bunu kanıtlıyor.Ancak geçmişte insanlar bu tür teknolojilere bizim gibi “robot” yerine “makine” veya “mekanizma” diyorlardı.

Bu antik makine zamanla unutuldu çünkü 18. yüzyıldaki insanlar, o dönem için son derece etkileyici olan robotun arkasındaki mekanizmayı anlayamadılar. Yapabildiklerinden dolayı bazı kişiler bu robotun Türkçe karşılığı olduğunu söylüyor. “Yazar” adını verdi. Çünkü yaptığı şey yazmaktı.

Robotun mimarı Pierre Jaquet Droz, ünlü Automat markasının öncü saatçisiydi.

İsviçre’de doğan Pierre, hayatının çoğunu saatlere ve özellikle onların karmaşık sistemlerine ilgi duyarak geçirdi. Küçük yaşlardan beri eski saatleri modüllere ayırmaya ve içindeki mekanizmayı keşfetmeye ilgi duyuyordu. Bugün bile Pierre Jaquet DrozZamanının en usta saatçisi olduğu biliniyor ve bugüne kadarki başarıları da bunu kanıtlıyor.

Kendisi 1772’de dünyaya teknolojinin gücünü göstermek istedi.O zamanlar teknolojinin her kesimi bir sorunu çözmek amacıyla yaratılmıştı ve Pierre’in karşılaştığı sorun o dönemde dünya nüfusunun yazma becerileriyle ilgiliydi: Herkes yazamıyordu, hatta yazmayı bilmiyordu.

Bu soruna bir çözüm bulmak için Pierre programlanabilir bir yazı makinesi yapmaya karar verdi. Oğlu Henri Louis Jaquet Droz ve yakın arkadaşı Jean Frederic Leschot’un yardımıyla Zamanının ilerisinde olan Writer’ı yaratmak için 6.000’den fazla özel mekanik bileşeni başarıyla bir araya getirdi.

Bu robot, arkadaki çarkta gösterilen İngiliz alfabesinin herhangi bir harfini kalem ve mürekkeple yazabiliyordu.

Daha da şaşırtıcı olan şu ki Bebeğin kalemi mürekkebe batıracak kadar kendi başına çalışması gerekir. bunun için herhangi bir güç kaynağı kullanmadığını; Yani tamamen mekanik bir çalışma prensibine dayanıyordu.

Dikkat çeken bir diğer durum ise; Robotun gözleri kağıda yazdığı her mektuba adeta canlı bir varlık gibi tepki veriyor. onun odak noktasıydı.Her ne kadar ilk bakışta muhteşem görünse de bu teknoloji şu anda akıllara durgunluk bile vermiyor.

Pierre mesleğinde yenilikçi bir mucitsadece bu robotla değil aynı zamanda “Ressam” ve “Müzisyen”Ayrıca bir robot ve çeşitli mekanizmalar yarattı.

Pierre’in yarattığı bu mekanizmaların bir dönüm noktası olduğu belirtiliyor.

Bu yenilikler kamuoyuna tanıtıldığında bu garip sistemler şeytani güçler olarak algılandı. Robot kavramına ve bu tür teknolojilere alışkın olmayan kişiler Görünümleri nedeniyle çoğu zaman onları kolay oyuncaklarla karıştırıyordu. Dünyadaki bu teknolojik sıçramanın çok değerli bir tarihi an olduğu anlaşılıyor, ancak o zamanın insanları bunu gerçekten anlamadı.

Bugün bile bu yaratıcı çalışmanın birçok insan tarafından fark edilmemesini ve bazılarının hala bunun bir tür aldatmaca olduğuna inanmasını çok zor buluyorum. İnanmak istemeyenler için bu robot İsviçre Neuchâtel’deki Sanat Tarihi Müzesi’ndesergileniyor.

Videoyu izlemek isteyenler için:

Bir de Cezeri’nin yüzyıllar önce geliştirdiği robot var.

İslam coğrafyasının parlayan yıldızı El Cezeri, 1203 yılında ilk programlanabilir robotu geliştirdi. Bu robot Çizim Uzunluğu Otomatları Karıştırılmamalı çünkü bu aslında bir tekneydi. Teknede iki davulcu, bir arpçı ve bir flütçü olmak üzere dört kişi vardı. Kuyu “Yazar”İlk insan tipi robot olan Cezeri, bu mekanizmayı tekneyle geliştiren ilk kişi oldu.

Kaynaklar: Dünün Tarihi, Dağınık Nessy

Robotlarla ilgili diğer içeriğimiz:

haberdarica.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu