Ekonomi

Çin’de takipteki krediler yüzde 88 arttı

Çin bankalarının sıkıntılı kredilerinin varlığa dayalı menkul kıymetlere dönüştürülmesi, ülkenin emlak devlerinin görünür kıldığı borç krizinin son yansıması olarak öne çıkıyor. Bloomberg’e göre, bu menkul kıymetlerin ihracı ilk 10 ayda yıllık %88 artışla 33,8 milyar yuan’a (4,6 milyar dolar) ulaştı. Bu ihraçların büyük çoğunluğunun kamu bankaları ve iştirakleri tarafından gerçekleştirildiği görüldü. 4,6 milyar dolar ile verilerin takip edildiği 2016 yılından bu yana en yüksek tutar dikkat çekti.

Bu menkul kıymetlerin ihracındaki artış, deflasyonist döngü ve zayıf tüketici talebiyle boğuşan Çin’de bu yıl genel olarak batık kredilerdeki hızlı artışa paralellik gösteriyor. Ayrıca Çinli düzenleyicilerin 2022 yılının sonlarında daha fazla bankanın takipteki kredilerini defterlerinden silmeye zorlayan politika değişikliği de bu gelişmede önemli bir rol oynuyor. Büyük bir kısmı sorunlu konut kredilerinden oluşan bu varlıkların bankaların pazarlamasının, gayrimenkulde devam eden kriz nedeniyle bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

China Merchants Securities Co. analisti Liao Zhiming konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Bankalar sorunlu varlıklarını elden çıkarma baskısı altında. Bu bağlamda menkul kıymetleştirme etkili araçlardan biri.” Zhiming, batık kredilerin artması nedeniyle bankaların hâlâ daha fazla tahvil ihraç etmesi gerektiğini ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu